Thailändska veganska dumplings, även kända som ”khanom jeeb” på thailändska, är en läcker och smakrik rätt som vanligtvis fylls med en kombination av grönsaker, tofu och kryddor.
Ingredienser:
- 1 paket rundvete- eller rispapper
- 200 g fast tofu, pressad och tärnad
- 1 morot, finhackad
- 1 lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk färsk riven ingefära
- 1/2 kopp finhackad vitkål
- 1/2 kopp finhackad svamp (t.ex. shiitake eller champinjoner)
- 2 msk sojasås
- 1 msk risvinäger
- 1 msk sesamolja
- Salt och peppar efter smak
- Hackad koriander och salladslök för garnering
Instruktioner:
- Värm upp sesamolja i en stor stekpanna eller wok över medelhög värme. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och stek tills löken är mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt morot, vitkål och svamp till pannan. Stek i ytterligare några minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Lägg tofu i pannan och bryt isär den med en träsked så att den liknar grov fyllning.
- Tillsätt sojasås, risvinäger, salt och peppar till pannan och rör om väl så att allt är jämnt blandat. Låt fyllningen svalna något.
- Förbered en arbetsyta med ett fat med varmt vatten. Doppa ett rispapper i vattnet i några sekunder tills det mjuknar.
- Lägg en sked av fyllningen i mitten av rispapperet. Vik in sidorna och rulla upp det som en liten paket.
- Upprepa processen med resten av rispapperen och fyllningen tills allt är använd.
- Ånga dumplingsarna över kokande vatten i ca 10 minuter eller tills de är genomkokta.
- Servera de ångade dumplingsarna varma, garnerade med hackad koriander och salladslök. Du kan också servera dem med en sås av sojasås och risvinäger för doppning.
Dessa thailändska veganska dumplings är läckra som aptitretare eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad eller nudlar. Lycka till!